top of page
  • Fietsfikser

Vergroot het rijbereik van je e-bike met onze tips

Bijgewerkt op: 28 okt. 2023


Elke bestuurder van een elektrische fiets heeft het ooit al wel eens meegemaakt: een bijna lege fietsbatterij terwijl je nog heel wat kilometers voor de boeg hebt. De stress slaat toe en van een ontspannen fietstocht komt nog maar weinig in huis. Het enige wat je nog doet is het rijbereik angstvallig in het oog houden en hopen dat je je bestemming haalt... zonder dat je batterij uitvalt.


Het goede nieuws is dat er een paar elementen zijn waarover je zelf de controle hebt én die een positieve invloed hebben op het rijbereik van je elektrische fiets. Hoe optimaler de omstandigheden, hoe meer kilometers je met een volledig opgeladen fietsbatterij kan afleggen. Zaken die een belangrijke rol spelen: ➡️De leeftijd van je batterij. De tand des tijds doet je fietsbatterij meestal geen goed. Bij normaal gebruik van je e-bike heeft een batterij een gemiddelde levensduur van ongeveer 5 jaar. Daarna begint het rijbereik van een volledig opgeladen batterij drastisch af te nemen en is de batterij algemeen minder betrouwbaar. Hoe ouder dus je fietsbatterij, hoe minder kilometers je met een volgeladen exemplaar kan afleggen. Een kapotte batterij betekent gelukkig niet (altijd) dat je toe bent aan een nieuwe fiets. Een nieuwe batterij kost tussen de 300 en 600 euro, afhankelijk van onder andere het aantal Kwh. ➡️De mate van trapondersteuning. Fiets je de hele rit op turbostand dan zal je volgeladen batterij een pak minder kilometers meegaan dan wanneer je op de zuinigere ecostand rijdt. Probeer op voorhand goed in te schatten hoe ver je met een opgeladen batterij kan fietsen (wordt of je fietscomputer meestal aangeduid als 'range' of 'bereik') en pas je mate van trapondersteuning daar aan aan. Algemeen geldt: hoe meer ondersteuning je vraagt, hoe lager het rijbereik.

➡️De ondergrond waarop je fietst. Fiets je een heel deel van de weg op een vrij tot zeer hobbelig terrein dan zal de afstand die je met een volledig opgeladen batterij kan afleggen lager liggen dan wanneer je dezelfde afstand aflegt op een vlakke weg. Ook dit is iets waar je bij het plannen van je rit rekening mee kan houden.

➡️Je bandenspanning. Goed opgepompte banden zijn niet alleen belangrijk voor je veiligheid op de fiets, ze hebben ook een invloed op het rijbereik van je elektrische fiets. Zijn je banden niet voldoende hard opgepompt en is er dus een hoge weerstand, dan heeft dit een negatieve invloed op je rijbereik. Met een bandenspanning van 3 à 4 bar verbruikt je batterij weinig extra energie.


➡️Niet vertrekken met trapondersteuning. Probeer met je fiets te vertrekken zonder trapondersteuning en zet die pas aan eens je je pendalen een aantal keer omwenteld hebt. Wegrijden mét trapondersteuning vraagt heel veel energie van je batterij wat het rijbereik (en de levensduur) ervan negatief beïnvloed.

➡️Je gewicht. En dan gaat het zeker niet (alleen) over het gewicht van jou als bestuurder, ook en vooral over het totale laadgewicht. Doe je een fietstrekking en ben je zwaar geladen, dan heeft dit ook een invloed op de werking van je batterij. Hoe minder laadgewicht op de fiets ( gewicht van de fiets zelf + gewicht van de bestuurder + extra bagage, kinderen achterop, ...) hoe groter het rijbereik van een volgeladen batterij. De nieuwste elektrische fietsen wegen al snel een paar kilo minder dan elektrische fietsen van pakweg 10 jaar oud.


Merk je dat je batterij niet meer werkt zoals het hoort (kan je ze niet meer volledig opladen, loopt het rijbereik sterk terug, duurt volladen veel langer dan voorheen, ...) dan kan je - afhankelijk van de leeftijd van je e-bike - ervoor kiezen een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen of een nieuwe batterij te kopen.


Heb je nood aan advies over (de batterij van) je elektrische fiets? Aarzel niet om eens langs te komen of ons te contacteren via mail of telefoon!




62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page