top of page
  • Fietsfikser

Veilig de baan op, ook in de winter! 6 tips die je daarbij helpen.

Voorlopig kregen we nog niet te maken met echt winterse temperaturen, maar een gewaarschuwde fietser is er twee waard! Ook op koude dagen kan het heerlijk zijn om je met de fiets te verplaatsen en een winterprik mag je zeker niet tegenhouden. Met deze tips houd je het veilig, ook wanneer het vroeg donker is, de temperaturen onder nul zakken of de regen met bakken uit de lucht valt.


  1. Zorg dat je goed verlicht de baan op gaat. In deze blogpost lees je welke lichten en reflectoren verplicht zijn op de fiets en op de website van de Fietsersbond kom je te weten hoe je je voorlicht juist afstelt, zodat je geen tegenliggers verblindt.

  2. Zorg dat je banden niet te hard opgepompt zijn wanneer je fietst als het gevroren heeft. Met iets zachtere banden krijg je vanzelf meer grip op de baan en dat komt op zo'n moment goed van pas.

  3. Zet je zadel niet te hoog wanneer je fietst op een gladde ondergrond (door regen of vorst). Hoe lager het zwaartepunt van je fiets ligt, hoe meer stabiliteit je ervaart. Ook door te kiezen voor fietstassen in plaats van een zware rugzak, verlaag je je zwaartepunt.

  4. Stel dat het fietspad door sneeuw of ijs onberijdbaar werd, dan mag je op de rijbaan fietsen. Zorg wel dat je goed verlicht bent!

  5. Zorg ervoor dat je niet te plots moet remmen als de ondergrond glad is. Kijk goed voor je uit en rijd langzaam, zodat je mogelijke obstakels al van ver gezien hebt.

  6. Moet je toch remmen op een gladde ondergrond? Doe dat bij voorkeur met je voor- en achterrem tegelijk en rem zachtjes. Te bruusk remmen zorgt voor slipgevaar.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page